Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek predstavila je u srijedu mjere namijenjene uklanjanju i ublažavanju prepreka s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, te poručila da će raditi na istinskom uključenju osoba s invaliditetom, pri čemu su ključni obrazovanje i prilike za rad.

Mjere su podijeljene u tri segmenta – mobilnost, odgoj i obrazovanje i zapošljavanje, a Švaljek je posebno naglasila kontinuitet postojećih mjera, odnosno da će nastaviti provedbu postojećih politika i projekata.

Mjere za povećanje mobilnosti osoba s invaliditetom uključuju povećanje broja tramvajskih postaja koje su pristupačne za ulazak u tramvaj, a trenutno ih je, upozorava Švaljek, svega šest na 116 kilometara tramvajske trase; sustavno povećavanje broja gradskih površina pokrivenih stazama vodiljama za slijepe i slabovidne te povećanje broja i kvalitete križanja sa zvučnim semaforima. Uključuju i nabavku novih kombija ZET-a te sustavno uklanjanje arhitektonskih prepreka.

“U Zagrebu se uvijek naknadno razmišlja o pristupačnosti, a kada razmišljate na takav način, to povećava troškove investicije za 20 posto. Kada se unaprijed razmišlja, troškovi investicija se povećavaju za samo jedan posto”, naglasila je Švaljek na konferenciji za novinare ispred pothodnika u blizini južnog ulaza u Zagrebački velesajam, kao primjera neriješene prepreke u mobilnosti.

Mjere za radno uključivanje osoba s invaliditetom uključuju dodatne gradske poticaje poslodavcima za zapošljavanje i prilagodbu radnih mjesta te stručnu podršku; dodatne gradske poticaje za samozapošljavanje; povećanje broja zaposlenih osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi, ustanovama i Zagrebačkom holdingu te stvaranje preduvjeta za ravnopravno radno okruženje za osobe s invaliditetom u tim ustanovama.

Švaljek kaže da Zagreb daje svega 17 stipendija za učenike i studente s invaliditetom, a taj broj treba povećati do maksimuma, odnosno da sva djeca i studenti s invaliditetom dobiju stipendiju. Istaknula je da Zagreb treba pružati podršku tijekom cjelokupnog obrazovanja učenicima i studentima s invaliditetom.

Mjere za unaprjeđenje uvjeta za odgoj i obrazovanje uključuju povećanje broja stipendija za školovanje djece s invaliditetom; uključenje komunikacijskih posrednika u odgojne sustave vrtića (gluha, nagluha i gluhoslijepa djeca) i povećanje pristupačnosti škola i vrtića za zajedničko odrastanje i obrazovanje.

Zagreb daje jako visoka sredstva kako bi osobe s s invaliditetom izašle iz kuće, a one to nisu u mogućnosti zbog nepristupačnih tramvaja, autobusa i nemogućnosti školovanja. U društvu nema osjećaja za osobe s invaliditetom i nema razumijevanja za naše potrebe, rekla je Božica Ravlić, članica stručnog tima Sandre Švaljek.

Komentiraj