Predsjednica Kluba gradskih zastupnika svoje Nezavisne liste i HSLS-a Sandra Švaljek rekla je u četvrtak da je proračun Grada Zagreba za 2018. nazvala “salonskim proračunom” jer je toliko udaljen od realnosti da ga ne može nazvati nikako drugačije.

Na pitanje novinara što misli o prijedlogu proračuna za 2018., jer je i ona prije nekoliko godina kada je bila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i sama sudjelovala u kreaciji gradskog proračuna, Švaljek je podsjetila da je tada proračun iznosio otprilike milijardu kuna manje nego što se predviđa za 2018.

“Kao što znamo 2015. godine je sve funkcioniralo s jednom milijardom manje. A ovo sad sedam milijardi dvjesto milijuna kuna, koliko se predviđa za 2018. godinu je potpuno nerealno i utemeljeno je na ‘staklenim nogama'”, ocijenila je Švaljek.

Rekla je da se u raspravi čulo što o prijedlogu proračuna kaže pozicija te ustvrdila da oni koriste stalne epitete – “razvojni, socijalni”. “To je nešto što se vrlo često pridjeva svakom proračunu, no najčešće bez ikakvog prava i opravdanja”, smatra Švaljek.

“Sasvim je očigledno da se prihod neće ostvarivati onako kako je predviđeno ovim prijedlogom proračuna, a samim time neće se moći ostvarivati niti rashodi”, ustvrdila  je. Iako, dodala je, čak je predviđen i manjak u iznosu od 240 milijuna kuna.

“Dakle i ti preoptimistično planirani prihodi i dalje nisu bili dovoljni da se namire svi apetiti ove Gradske uprave”, rekla je Švaljek.

Na pitanje novinara kako komentira što smo prošle godine imali “pravu dramu sa HDZ-om koji je govorio da neće podržati proračun za 2017. pa su onda dali velike amandmane od 200 milijuna kuna”, a sada već najavljuju da će podržati proračun za 2018., Švaljek je rekla da se nekako boji da ti amandmani i ti projekti koji su zapravo bili argument za prihvaćanje proračuna iz 2017. i nisu ono zbog čega oni koji su u vladajućoj koaliciji prihvaćaju proračun i u konačnici dižu ruku za njega.

“Očito je predmet političke trgovine nešto drugo, a ne projekti u interesu građana”, ocijenila je Švaljek.

Istaknula je i kako kapitalna ulaganja uvijek stradaju zbog toga jer se proračun ne realizira.

Rekla je da samo u jednom mandatnom razdoblju nije ostvareno u kumulativu jedna milijarda kuna, a ako se gleda zadnjih deset godina, nije ostvareno više od dvije milijarde – dvije milijarde 300 milijuna kuna predviđenih kapitalnih ulaganja. “To su svi oni projekti koji se iz godine u godinu obećavaju ali se nikako ne uspijevaju realizirati”, rekla je Švaljek.

A s druge strane, ono što se uspijeva realizirati, kazala je, to je neka tekuća potrošnja Grada. Spomenula je izdatke za zaposlene, te rekla da se ponovno očekuje porast tih izdataka za zaposlene i to ne konkretno radi rasta plaća, nego radi rasta broja zaposlenih.

“Ja mislim da se imamo pravo pitati nije li već dovoljno ljudi koji su zaposleni u sustavu Gradske uprave i treba li doista Gradu još novozaposlenih”, poručila je Švaljek.

Komentiraj