Ovih se dana u Bruxellesu u organizaciji European Sunday Alliancea održava konferencija pod nazivom „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 – izazovi u vremenu digitalizacije“, prenosi Večernji list.

Istraživanje predstavljeno na konferenciji pokazuje da je rad nedjeljom porastao za 30%, a tek 25% radnika smatra da se njihovo radno vrijeme uklapa s obiteljskim i drugim obvezama.

Rezultati Eurostatovove statistike iz 2015. pokazuju da u Hrvatskoj 35% ljudi radi nedjeljom što je najviše u Europi. Gotovo svake nedjelje radi 8,3% hrvatskih radnika, a 28,3% ponekad.

“Takav radnik/ca ne samo da ne posvećuje dostatno vrijeme članovima svoje obitelji, već je i u vrijeme koje s njima provodi ‘odsutnog duha’. Sve se to negativno odražava na uspjeh braka, razvoj i ponašanje djece”, konstatira Marijana Petir, europarlamentarka koja sudjeluje na konferenciji, te podsjeća kako radnicima pravo na tjedni odmor može biti određeno u neki drugi dan osim nedjelje, ali da takav nadomjestak nije zadovoljavajuće rješenje, budući da drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan, piše Večernji list.

Komentiraj