HINA/ MSU

Izložba “Rates of exchange”, na kojoj se predstavlja aktualna scena njemačke pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija i prvi je dio umjetničke razmjene između Hrvatske i Njemačke, postavljena je u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) od 5. do 28. studenog.

Za predstavljanje suvremenih njemačkih umjetnika odabrani su njihovi objekti, instalacije, fotografije, video-radovi, skulpture, kojima je šira odrednica konceptualni pristup.

Izložba će istražiti kakva se razina izmijene može dogoditi, a želja je naglasiti istraživanje načina na koje se kontradikcije ili tenzije, ali i harmonije mogu dovesti u stanje koegzistencije, što je i pitanje usmjereno oblicima suradnje, osjećaja za kolektivno, ali i samoorganiziranju, ističe se u najavi MSU-a.

“Odabir umjetnika ne pokušava odrediti trenutačni karakter cijele njemačke likovne scene, kao niti definirati određenu umjetničku grupu, već je riječ o prikazu zanimljivih individualnih umjetničkih pozicija koje su se razvile u posljednjih desetak godina u tom dijelu zapadne Njemačke, te se svojim umjetničkim jezikom pozicioniraju kao aktualni nosioci”, dodaje se.

 

  • Program se održava u suradnji s Künsthalle iz Düsseldorfa, grada koji je jedan od najvažnijih centara europske umjetnosti zahvaljujući utjecaju i važnosti Umjetničke akademije koja ješezdesetih i sedamdesetih imala važan utjecaj u razvoju konceptualne umjetnosti i minimalizma.

 

Izlažu Alexandra Bircken, Peter Ewig, Diango Hernandez, Tobias Hantmann, Freya Hattenberger, Rita Kanne, Jan Scharrelmann, Monika Stricker, Nikola Ukić, Stefan Wissel.

Kustosi su muzejska savjetnica MSU-a Nataša Ivančević i Nikola Ukić, umjetnik čija su djela uvrštena na izložbu.

Za otvorenje je priređen performans njemačkog umjetnika Petera Ewiga “Mind Bridge”, koji će povezati MSU i Kunsthalle Düsseldorf, gdje se istovremeno održava, te glazbeni performans “From Now to When”, u izvedbi Les eclairs – Freye Hattenberger i Petera C. Simona.

Tijekom izložbe na Medijskoj fasadi će se prikazivati trokanalna video instalacija Freye Hattenberger “Metanoia”. Tom instalacijom, osmišljenom posebno za zagrebačku izložbu, umjetnica rukama izvodi ples koristeći svakodnevne geste, ali i znakovni jezik, uspostavljajući komunikaciju s prolaznicima.

Nakon gostovanja njemačkih umjetnika u zagrebačkom MSU-u, očekuje se ‘uzvratni posjet’ hrvatskih umjetnika u Njemačkoj.

Komentiraj