Slovenski avangardni bend Laibach dobio je u srijedu ovacije na prvom od dva planirana koncerta u Sjevernoj Koreji, javlja slovenski portal 24.ur

Bio je to prvi koncert zapadnjačkog benda u toj zatvorenoj komunističkoj državi. Slovenski portal piše da su se sjevernokorejski cenzori u posljednji trenutak ipak upleli u nastup.

Tražili su da se sa ‘setliste’ izbace pjesme Koran, Eat Liver, The Final Countdown i Mount Paektu. Zatražene su i neke promjene u koreografiji te je zabranjen nastup sjevernokorejskom djevojačkom zboru.

Neovisno o tome, bend je dobio ovacije 1500 ljudi u gledalištu. Sjevernokorejsko državno rukovodstvo nije bilo u publici.

Drugi koncert će biti u četvrtak. Koncerti se podudaraju se sa 70. godišnjicom oslobođenja korejskog poluotoka od japanske kolonizacije. Koncerti ne bi bili mogući bez kontakata i umjetničke direkcije redatelja Mortena Traavika, koji je jedan od rijetkih zapadnih redatelja koji redovito umjetnički i kulturno surađuje sa Sjevernom Korejom, te koji je u posljednjih pet godina osvojio povjerenje vlasti.

Bend je u prošlosti bio na udaru kritika zbog dvosmislenih uporaba političkih i nacionalnističkih slika. Ali, obožavatelji napominju kako je njihova sklonost da na pozornici nose uniforma kritika totalitarne ideologije.

Komentiraj

FOTO:Facebook
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.