Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u petak je izašao pred novinare komentirajući zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu.

Na početku konferencije prezentirao je planove Vlade sa ekspertnom skupinom i Borisom Jokićem. “Dobro je imati cijelu priču i istinu”, rekao je Šustar. “Stručna rasprava u završnoj fazi, pristiglo je jako puno komentara. S njima se na pravi način treba baratati. Dokumenata ima 55, to je veliki trud. Nakon toga slijedi ključno – javna rasprava. Mislim da je pred nama taj središnji događaj i da u ovom trenutku treba razmišljati na taj način. Preozbiljne su to stvari da bi se uznemiravala javnost”, rekao je ministar.

Naglasio je kako je ekspertna skupina trebala odgovoriti na primjedbe i doraditi dokumente do 9. svibnja, ali to nije učinila. “Ne zbog prepucavanja nego zbog preuzete dinamike. Zbog njihovog kašnjenja se dovodi u pitanje ta dinamika”, kazao je. Ističe kako on još uvijek vjeruje da mogu stići, te kako je vjerojatno jedini koji tako misli.

“Još uvijek nismo ušli u javnu raspravu i naravno da ovakvim neprofesionalnim ponašanjem se dovodi u pitanje početak reforme”, rekao je Šustar. Pozvao je da se proces vrati s ulica. ” Kad se svi skupa ohladimo, moramo riješit problem. Ovo je način na koji se rješava problem”, kaže ministar dodajući kako su u pitanju i propusti bivše administracije.

“Strategija je donesena 2014., ja sam bio za ovaj dokument, iako je moja stranka HDZ bila suzdržana oko toga. Akcijski plan – super. Ali zašto je bilo potrebno 11 mjeseci da se donese taj plan? Nije ni čudo da cijela stvar ovako kasni. Odgovoran je Neven Budak, kao što sam ja odgovoran za isplate”, objašnjava.

Naglasio je kako imaju osam ciljeva, ali kako niti jedan još nije započet. Šustar kaže kako je njegov cilj vratiti strategiju tamo gdje pripada, a to je Minsitarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

“Mea culpa! Kriv sam što se kasnilo, za ovih 1 posto, a to su ljudi. Ali to očekujem i od ljudi koji manipuliraju, politiziraju i truju hrvatsku javnost. Očekujem od Jokića da se vrati tamo gdje mu je mjesto, da završimo ono što je važno. Ako nisu u stanju i nisu sposobni, neka daju ostavku, a ne ponude razrješenje”, poručio je.

“I konačno, cjelovita kurikularna reforma se nastavlja. Ovo ću reći sada i jednom za svagda. Točka”, rekao je Šustar još jednom pozivajući Borisa Jokića da razmisle. Šutio je, kaže, jer je neprihvatljivo razgovarati u tako užarenoj atmosferi.

O današnjem glasanju o opozivu Tomislava Karamarka rekao je kako prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a ima njegovu punu podršku. Na novinarsko spominjanje HRAST-a, koje je Jokić optužio a opstrukciju, Šustar kaže kako HRAST u političkom aspektu ima pravo na svoj stav. “No, odluku donosim ja. Ja procjenjujem koja je varijanta najbolja. U pluralnom društvu je valjda u redu reći što misliš, a da se zbog toga ne izlazi na ulice”, rekao je Šustar.

“Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja, to više neću ponavljati. A što se tiče Jokića, ona će se nastaviti s njim ili bez njega. Naučimo se tako razmišljati. Cijelu raspravu moramo završiti što prije, jer nemamo vremena”, zaključio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Komentiraj