Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izjavio je u četvrtak u Osijeku kako se u njegovom resoru planiraju ulaganja u poboljšanje studentskog standarda, istaknuvši potrebu kvalitetnog korištenja EU fondova, ali i naglasivši kako treba raditi na jačanju nacionalne proračunske komponente.

Uoči  predavanja izraelske veleposlanice u Hrvatskoj Zine Kalay Kleitman, novinari su Šustara pitali kako komentira smanjivanje proračunskih sredstava osječkom Sveučilištu za 28 milijuna kuna.

Ministar je na to podsjetio kako je nedavno potpisan sporazum o obnovi studentskog smještaja u Osijeku, te da je u planu još jedna investicija kojom bi se studentski standard trebao bitno poboljšati.

Ocijenio je kako su europski fondovi u ovom trenutku “nešto gdje uspijevamo bitno pomaknuti granice”, ali da uz to treba jačati nacionalnu komponentu koja je sada na razini prošlogodišnjeg proračuna.

“Moramo u projekciji proračuna raditi na jačanju nacionalne komponente kako bi osječko Sveučilište, kao akademsko središte, i Slavonija imali jaču i konkretniju podršku hrvatske Vlade”, poručio je Šustar.

Za kritike osječkih SDP-ovaca zbog smanjivanja proračunskih sredstava za obrazovanje te “maćehinski odnos” prema osječkom Sveučilištu, ministar je rekao kako su ga zbog toga prozivali na gotovo svim sveučilištima te da “potpuno razumije kolege”.

“U ovom trenutku važno je da smo ciljano ulagali u razvoj karijere mladih istraživača te centara izvrsnosti i studentski standard. Imamo šanse da jednom preraspodjelom i još boljim koordiniranim radom hrvatskih sveučilišta povežemo sveučilište i gospodarstvo, a kad ojača gospodarstvo, bit će jača i nacionalna komponenta”, izjavio je Šustar.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.