Predsjednik i potpredsjednik Južnog Sudana u ponedjeljak su naredili sukobljenim snagama da zaustave napade nakon što su nedavni sukobi zaprijetili da će ponovno pokrenuti građanski rat, te donijeti još nestabilnosti u tu siromašnu afričku regiju.

Sukobi između snaga odanih predsjedniku Salvu Kiiru, te onih koje podupiru Rieka Machara, bivšeg pobunjeničkog vođu koji je postao potpredsjednik u dogovoru kojim je zaustavljen dvogodišnji građanski rat, započeli su prije četiri dana u glavnom gradu Jubi.

U nasilju koje se tad dogodilo, uoči 9. srpnja, dana nezavisnosti ove najmlađe svjetske države, poginulo je više stotina ljudi.

Glasnogovornik predsjednika Ateny Wek Ateny izjavio je kako su Kiir i Machar telefonski razgovarali u ponedjeljak, na dan obilježen sukobima u koje su bili uključeni helikopteri i tenkovi.

Svim zapovjednicima Kiirovih snaga naređen je prekid vatre, te da kontroliraju svoju vojsku, rekao je Ateny za Reuters, a Machar je svojim snagama naredio da učine isto.

Polovica od pet godina postojanja Južnog Sudana obilježena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kiira i Machara.
Od prosinca 2013. u sukobima je poginulo više desetaka tisuća ljudi, te su oni izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika na bijeg.

Najnoviji val nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Kiira i tadašnjeg vođe pobune Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

Afrička regija oko Južnog Sudana mjesto je velike nestabilnosti. Srednjoafričku republiku razdiru sukobi, istočnim dijelom Demokratske Republike Konga vladaju pobunjeničke skupine, a u Burundiju traje nasilna politička kriza.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.