Politički čelnici Južne Koreje, Kine i Japana u nedjelju su po strani ostavili povijesna i teritorijalna suparništva svojih država i objavili kako žele obnoviti suradnju u trgovinskim i sigurnosnim pitanjima.

Na trostranom sastanku na vrhu u Seulu, koji je trajao sat i pol, južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye s japanskim i kineskim premijerima Shinzom Abeom i Lijem Keqiangom razgovarala je o cijelom nizu tema, od trgovinske razmjene do sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Na summitu nije postignut nikakav konkretan dogovor, ali već je i samo njegovo održavanje vrlo znakovito u svjetlu nesuglasica između triju zemalja.

“Svi smatramo da je trilateralna suradnja potpuno obnovljena prilikom ovog summita”, kaže se u zajedničkoj pisanoj izjavi troje političara, koji su postigli dogovor i oko toga da se ovakav trostrani sastanak ubuduće organizira svake godine pa će se idući održati 2016. u Japanu.

Tri najveće gospodarske sile sjeveroistočne Azije redovni su godišnji summit dogovorile još prije sedam godina, ali je zbog napetosti između Seula i Tokija posljednji održan 2012.

U zajedničkoj se izjavi spominje angažman u cilju postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi bio konkurentski Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) koji su inicirale Sjedinjene Američke Države, ali u kojem ne sudjeluju ni Južna Koreja ni Peking.

Također su zajednički izrazili “snažno protivljenje” razvoju nuklearnog oružja na korejskom poluotoku.

“To je naš zajednički interes… i denuklearizacija Sjeverne Koreje mora ostati naš zajednički cilj”, rekla je Park.

 

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.