Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u ponedjeljak je izrazio nadu da će Velika Britanija i ostale zemlje Europske unije na summitu u Bruxellesu krajem tjedna dogovoriti sporazum koji bi Britaniju zadržao u Uniji.

Upitan nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom da li misli da je sporazum moguće postići na summitu u Bruxellesu, kazao je: “Nadam se”.

Britanski premijer David Cameron se nada da će se nakon skupa u Bruxellesu vratiti s paketom reformi koji bi mogao ponuditi britanskim glasačima na referendumu o ostanku Velike Britanije u bloku 28-orice.

Večeras bi se Cameron trebao u Parizu sastati s Hollandeom, u posljednjem pokušaju da ukloni prepreke sporazumu, što bi mu omogućilo da referendum održi u lipnju.

Velika Britanija traži jačanje konkuretnosti gospodarstva i smanjenje birokracije, poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone, jačanje suverenosti nacionalnih država i uloge nacionalnih parlamenata te ograničeni pristup socijalnim naknadama za radnike iz ostalih članica EU-a koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.