Predstavnici lokalne uprave iz cijeloga svijeta koji su se u petak sastali na konferenciji o klimi u Parizu trebali bi se obvezati da će u njihovi gradovi do 2050. u cijelosti prijeći na obnovljivu energiju, doznaje se iz okružja socijalističke gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo.

Više tisuća gradonačelnika se na prijedlog gradonačelnice Pariza i Michaela Bloomberga, bivšeg newyorškog gradonačelnika i UN-ova posebnog izaslanika za klimu, okupilo na summitu u pariškoj gradskoj skupštini kako bi opetovali svoju potporu borbi protiv zagrijavanja planeta, navodi isti izvor.

Lokalni čelnici koji zastupaju 600 milijuna ljudi, trebali bi također glasovanjem prihvatiti cilj da se u gradskim područjima godišnje ispuštanje stakleničkih plinova smanji za 3,7 gigatona do 2030.

To znači da bi lokalne zajednice pokrivale 30 posto razlike između sadašnjih obveza koje su preuzele države i razine emisije koju preporučaju znanstvenici kako se ne bi prekoračio postavljeni cilj o zagrijavanju planeta do 2 Celzijeva stupnja.

Gradonačelnica Pariza je pred novinarima izrazila nadu u uspjeh summita održanog na rubu konferencije o klimi u Bourgetu blizu Pariza.

“Mislim da će ovo biti uspjeh jer svi gradonačelnici nastupaju jednodušno”, naglasila je dodajući da se o “brojčanim obvezama” još razgovaralo tijekom poslijepodneva.

Ne čekajući glasovanje, francuska podružnica Greenpeacea izrazila je zadovoljstvo zbog plana da se do 2050. u cijelosti prijeđe na obnovljivu energiju. “Lokalni zastupnici poznaju stanje na terenu, znaju što je moguće i utiru put”, poručio je u priopćenju Jean-Francois Julliard, direktor Greenpeacea u Francuskoj.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.