Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je kazao da cjelovita, slobodna i mirna Europa nije moguća bez njezinog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

“Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Europa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u potpunosti integriran u Europu”, kazao je Biden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni.

“To je jamstvo za cjelovitu i slobodnu Europu u miru”, istaknuo je Biden.

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Europu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Daytonskom sporazumu:

“Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Daytonskim sporazumima, integraciji ove europske regije po prvi puta u institucionalne strukture Europe”, istaknuo je Biden.

  • Po njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

“Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

“Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje”, rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebice spomenuo Crnu Goru.

“Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u”, poručio je Biden.

SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 milijuna dolara u ovo “gospodarski i strateški važno područje”.

“I za mene nema dvojbe: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije”, zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je “primjer zastoja procesa” i kazao da je “narod BiH zaustavljen na putu napretka” zbog sporosti svojih čelnika.

Govoreći opetovano o važnosti ovog dijela Europe osvrnuo se na pitanje energetske ovisnosti i istaknuo nužnost diversifikacije izvora energije jer “niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama na unutarnjem i vanjskom planu”.

Biden nije propustio osvrnuti se i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Europe sa stajališta sigurnosti i stabilnosti iznimno važan za cijelu Europu.

SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Biden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je “procvjetala u koaliciju” između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.

Komentiraj