Ruski predsjednik Vladimir Putin i i Barack Obama razgovarali su 30 minuta na neformalnom sastanku na rubu summita skupine G20 u Turskoj, objavila je u nedjelju predstavnica Kremlja za tu skupinu najbrže rastućih gospodastava svijeta Svetlana Lukaš.

Bez drugih pojedinosti Lukaš je objavila fotografiju dvojice predsjednika kako sjede i razgovaraju naginjući se jedan prema drugome.

Dvojica lidera nisu imala formalne razgovore prije dvodnevnog summita, a službeno i nije bio predviđen njihov bilateralni susret u Antalyji gdje se održava skup.

Obama i Putin razmijenili su nekoliko riječi i rukovali se prije tradicionalne obiteljske fotografije unatoč nhladnim odnosima dviju zemalja koje se razilaze napose u pristupu prema ratu u Siriji  te Ukrajini.

Rusija, vjerni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada uključila se prije dva mjeseca u zračne napade na sirijske pobunjenike no Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama koji već godinu dana izvodi zračne napade protiv terorističke organizacije Islamske države smatra da Putin želi očuvati Asada čiji odlazak s vlasti smatra preduvjetom za tranziciju poslijeratne Sirije.

Prije današnjeg sastanka posljednji susret Obame i Putina na Općoj skupštini UN-a u New Yorku bio je leden.

Komentiraj