Čelnici Europske unije sastaju se u četvrtak u Bruxellesu kako bi s Turskom finalizirali sporazum kojim bi se ona obvezala zaustaviti migrante na putu prema Europi, a zauzvrat dobila europsku pomoć i druge ustupke, no pregovori će biti teški zbog niza prijepora.

Novi dvodnevni summit 28-osmorice u četvrtak počinje raspravom o vrućoj temi migrantske krize na koju članice različito gledaju, a u petak će se Europljanima pridružiti turski premijer Ahmet Davutoglu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odigrala važnu ulogu u pregovorima s Turskom, rekla je da će sporazum između EU-a i Turske biti “prva šansa” da se pronađe zajedničko rješenje za migrantsku krizu. Jasno je dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela kako bi pridobila Ankaru.

“Cilj je jasan: sporazum koji je prihvatljiv za 28 članica EU kao i za naše turske partnere”, rekao je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

EU, koja se osjeća ‘pretovarena’ s više od 1,2 tražitelja azila u 2015., mjesecima pokušava privoljeti Tursku da surađuje tako što će zaustaviti priljev migranata. Na summitu 7. ožujka Ankara je izrazila spremnost preuzeti sve nove migrante koji iz Turske isplovljavaju u Grčku, uključujući one koji traže azil.

No popis problema koje treba riješiti je dug, a prioritet je poštivati europsko i međunarodno pravo, rekao je Tusk.

Međutim, Ujedinjeni narodi upozorili su da je protuzakonito “kolektivno i arbitrarno protjerivanje svih migranata” prema Turskoj. Europska komisija je ustvrdila da će poštivati međunarodno i europsko pravo te da će pojedinačno razmotriti svaki zahtjev.

Turska bi zauzvrat dobila ustupke: liberalizaciju viznog režima za svoje građane i ubrzanje pregovora o pristupanju EU-u, koje  godinama blokira Cipar, a takvim se prijedlozima protive pojedine članice.

Francuska, koja ima rezerve prema ukidanju viza za Turke pri ulasku u Schengensku zonu, upozorava da tu neće biti nikakvih gledanja kroz prste kad je riječ o kriterijima koje Turska mora ispuntii.

Austrija smatra da se autoritarnom islamsko-konzervativnom turskom režimu daju općenito preveliki ustupci, a  Mađarska premijera Viktora Orbana protivi se raspoređivanju tražitelja azila u EU.

Potencijalno je najeksplozivnije pitanje kako će turski premijer odgovoriti na nejasnu ponudu Bruxellesa da s Ankarom otvori nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU koji se odugovlače godinama.

Neka od tih poglavlja blokira Cipar  s kojim je Turska desetljećima u zavadi i odbija Cipru jamčiti jednak status kao i drugim članicama EU-a glede pristupa turskim morskim i zračnim lukama. Turski predsjednik Nicos Anastasiades spreman je povući veto na pregovore o nekim poglavljima ako Turska prizna Cipar. Turska opet želi od Cipra ustupke za Sjeverni Cipar na kojem živi turska zajednica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.