Osamnaest je osoba ubijeno u srijedu u sukobima na jugoistoku Turske gdje je nakon parlamentarnih izbora vojska prošlog tjedna počela zračne napade na to područje s većinskim kurdskim stanovništvom.

Dva vojnika i 15 boraca iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) ubijeni su kod sela Daglica blizu iračke granice, u području u kojem je turska vojska počela u utorak zračne udare.

U utorak su turski zrakoplovi tukli također ciljeve PKK-a na sjeveru Iraka, objavila je vojska na svojoj mrežnoj stranici.
Stranka Pravde i razvoja (AKP) osvojila je u nedjelju većinu na parlamentarnim izborima što je velika pobjeda predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je u srijedu obećao nastaviti operacije protiv PKK-a sve dok “ne likvidira” posljednje pobunjenike.
Dvogodišnji prekid vatre što ga je Erdogan dogovorio s PKK-om propao je u srpnju.
Osamnaesta žrtva u srijedu je 20-godišnji mladić, ubijen u gradu Silvanu gdje se sukobljavaju turske sigurnosne snage i mladež PKK-a.
Turska, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK, koji traži autonomiju, terorističkom organizacijom. PKK je 1984. počeo oružanu pobunu u kojoj je ubijeno 40.000 ljudi.
S godinama je Erdogan dodijelio nešto više političkih i kulturnih prava 18-milijunskoj zajednici Kurda, no vlada je odustala od pregovora ove godine uoči parlamentarnih izbora u lipnju na kojima je AKP prvi put izgubio većinu, koju je uspio vratiti na ponovljenim izborima 1. studenoga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.