– Eurozastupnica Dubravka Šuica u utorak je u raspravi u Europskom parlamentu o Brexitu ocijenila da je europsko zajedništvo odgovor na mnoge probleme Unije i istaknula da su Hrvatskoj i EU-u potrebni političari koji se neće skrivati iza populizma, izvijestio je ured zastupnice.

”Smatram da je europsko zajedništvo jedini odgovor za mnoge probleme, a posebno smo to dokazali na pitanju migracija. Što se pak tiče rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, žao mi je zbog rezultata, no ipak me veseli što je 27 čelnika država u Europskom vijeću stalo u obranu zajedničke Europe”, rekla je Šuica u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o zaključcima sastanka Europskog vijeća 28. i 29. lipnja posvećenog ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ako Britanci misle da će birati samo ono što njima odgovara, željela bih reći da EU nije ‘jelovnik’ s kojega mogu birati , pa ako žele pristup slobodnom tržištu, potrebno je poštovati sve četiri slobode, uključujući i slobodu kretanja ljud”, nastavila je hrvatska zastupnica.

“Vjerujem da ćemo u tome ostati ustrajni i da ćemo mi, Europljani, pribjeći kulturi odgovornosti za budućnost Europe. Imamo dobre propise, no moramo ih provoditi i biti sigurni da čelnici država ne govore jedno u Europskom vijeću, a drugo u svojim nacionalnim parlamentima. Europa jest odgovor i moramo se koncentrirati na naš rast i zapošljavanje i nastaviti s planom ulaganja sukladno prioritetima Jean Claude Junckera i Europske komisije. Stoga trebamo odgovorne političare koji se neće skrivati iza jeftinog populizma, jer za nas je građanin u središtu. EU ne znači gubitak suvereniteta, već EU trebamo promatrati kao dobitak“, zaključila je Šuica (HDZ/EPP) svoje izlaganje.

Komentiraj