Bundestag je u srijedu započeo raspravu o misiji njemačkih vojnih snaga protiv militanata Islamske države a pritom je najavljeno da će gornja granica broja vojnika Bundeswehra koji bi trebali sudjelovati u ovoj misiji biti 1200.

 “Protiv tzv. Islamske države se treba boriti svim sredstvima”, rekla je u srijedu poslijepodne tijekom prve rasprave o misiji Bundeswehra ministrica obrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Ona je ustvrdila kako je misija protiv IS-a riskantna ali kako bi pasivnost bila još pogubnija.

“Mi se nalazimo na točki gdje moramo reći: ne samo djelovanjem možemo načiniti greške nego se nedjelovanjem mogu počiniti još veće greške”, rekla je von der Leyen.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Stenmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) , koji je kao drugi predstavnik vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u Bundestagu branio misiju protiv IS-a, je ustvrdio kako se Njemačka ne može oprijeti misiji skrivajući se iza argumenta da bi to moglo povećati opasnost od napada IS-a i na njezinom tlu.

“Izolacija, gašenje svjetla, spuštanje roleta dok teroristi prolaze ulicom: to ne smije biti logika iza koje se skrivaju Nijemci”, rekao je Steinmeier.

Oporba u Bundestagu je žestoko kritizirala misiju Bundeswehra u Siriji predbacujući saveznoj vladi između ostalog i nedostatak koncepta u borbi protiv Islamske države.

Predsjednica zastupničkog kluba stranke Zelenih Katrin Goering-Eckard je doduše istaknula kako se protiv IS-a treba boriti i oružanim snagama ali optužila saveznu vladu da u ovaj sukob ulazi bez jasnog cilja.

Predstavnik oporbene stranke Ljevica Dietmar Bartsch je vladu Angele Merkel optužio kako ulazi u “novu avanturu”.

“Terorizam se ne da pobijediti vojnim sredstvima”, rekao je Bartsch.

Unutar planirane misije Bundeswehra protiv IS-a, najviše vojnika, njih 500, bi trebalo sudjelovati u operaciji izviđanja i to posebnim zrakoplovima klase Recce-Tornado kao i satelitima.

300 vojnika bi trebalo činiti posadu fregate koja će u Sredozemlju sudjelovati u zaštiti francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”. 150 vojnika bi činilo posade zrakoplova za gorivo koji bi u zraku gorivom opskrbljivali kako njemačke tako i francuske vojne zrakoplove. Ostatak vojnika bi se trebao nalaziti u pričuvi.

Bundestag će o misiji protiv IS-a glasovati u petak pri čemu je, zbog većine demokršćansko-socijaldemokratske vlade u parlamentu, izglasavanje sigurno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.