Ukrajinsko tužiteljstvo je u petak zatražilo po 15 godina zatvora za dvojicu navodnih agenata ruske obavještajne službe (GRU)  uhićenih u svibnju 2015. na separatističkom istoku Ukrajine, kojima se sada sudi u Kijevu.

Ukrajinske vlasti optužuju dvojicu muškaraca, Aleksandra Aleksandrova i Evgenija Erofejeva, da su desetnik i satnik GRU, tajne ruske službe vojske i da su se borili na istoku Ukrajine uz proruske pobunjeničke postrojbe.

Moskva je odgovorila da oni više nisu aktivni vojnici i da su napustili GRU prije nego su uhićeni u svibnju 2015. u separatističkoj regiji Luhansk.

Tijekom ispitivanja i razgovora s novinarima oni su priznali da su ruski agenti koji su ušli na ukrajinski teritorij s oko 200 drugih vojnika radi obavještajnih zadataka uz pobunjeničke postrojbe. Dvojica Rusa su kasnije tvrdila da su njihova priznanja iznuđena mučenjima i pod utjecajem lijekova primljenih tijekom kirurških intervencija obrade ozljeda u Kijevu.

Odvjetnica desetnika Evgenija Erofejeva, Oksan Sokolova je rekla novinarima da će tražiti od suda da oslobodi dvojcu optuženih.

Odluka suda  se očekuje u ponedjeljak.

Osmog travnja, nepoznate osobe su molotovljevim koktelima zapalili ured jednog od trojice sudaca zaduženih za proces u Kijevu, ali dosjei dvojice vojnika nisu oštećeni.

Dva tjedna ranije ukrajinska policija je u jednom napuštenom vrtu malog grada južno od Kijeva pronašla tijelo Jurja Grabovskog, ukrajinskog odvjetnika jednog od dvojice optuženih.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je predložio Kremlju da razmijeni tu dvojicu za ukrajinsku vojnu pilotkinju Nadju Savčenko, koju je jedan ruski sud krajem ožujka osudio na 22 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu dvojice ruskih novinara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.