Sudanski predsjednik Omar al-Bešir izjavio je u četvrtak na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da Sudanu treba zaštita od agresije Sjedinjenih Država bez obzira na nedavno ukidanje američkih sankcija određenih prije 20 godina njegovoj zemlji.

“Držimo da je ono što se dogodilo s našom zemljom rezultat američke politike i trebamo zaštitu protiv agresivnih poteza Sjedinjenih Država”, izjavio je u rezidenciji ruskog predsjednika u Sočiju, na Crnom moru.

On je precizirao da Kartum želi pojačati vojnu suradnju s Moskvom radi opremanja oružanih snaga. “Oružje koje posjedujemo je ruske proizvodnje”, podsjetio je.

To je bio prvi posjet Rusiji Omara al-Bešira, protiv kojeg je izdan međunarodni uhidbeni nalog, nakon što je vlada predsjednika Donalda Trumpa ukinula  američki embargo.

Sjedinjene Države su u listopadu odlučile ukinuti neke sankcije određene Sudanu 1997., ali su zadržale tu zemlju na popisu zemalja koje podržavaju terorizam.

Komentiraj

FOTO: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K / POOL MANDATORY CREDIT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.