Vrhovni sud u Venezueli potvrdio je ukaz socijalističkog predsjednika Nicolasa Madure kojim je u zemlji proglašeno izvanredno stanje zbog teške gospodarske situacije, zanemarivši protivljenje parlamenta.

Ukaz je “stupio na snagu danom objave i njegova legitimnost, valjanost, važenje i pravni učinak neopozivi su, u skladu sa zakonom”, ocijenio je sud u mišljenju objavljenom u četvrtak navečer.

Ukaz predviđa da se vladi omogući korištenje usluga privatnih tvrtki (prijevoz, distribucija) kako bi se “zajamčio pristup” hrani, lijekovima i drugim najvažnijim potrepštinama, kao i kontrola valutnog tečaja.

Odluka, kojom se uvodi 60-dnevno izvanredno stanje, objavljena je 15. siječnja. No parlament, u kojem većinu ima oporba, tjedan dana poslije odluku nije želio potvrditi.

Oporba, sindikati i poslovni krugovi strahuju da bi to moglo ugroziti privatno vlasništvo i poduzetništvo, uništiti kupovnu moć i naštetiti zapošljavanju.

Venezuela, nekoć bogat proizvođač nafte zahvaljujući najvećim rezervama crnog zlata na svijetu, upala je u veliku krizu zbog pada cijena nafte.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.