Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je u četvrtak tužbu Branimira Glavaša tom sudu, utvrdivši da je zlouporabio svoje pravo na tužbu, izvijestio je Ured zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

Glavaš je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred hrvatskim Ustavnim sudom, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

“Tužitelj je tijekom postupka pred Europskim sudom u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima. U tim istupima tužitelj je naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred Europskim sudom, pritom javno obznanivši novčani iznos koji mu je Republika Hrvatska u tu svrhu ponudila.

Europski sud je ocijenio da se time tužitelj zlouporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Tužitelj je prethodno bio upozoren na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode”, ističu u Uredu.

Navode i da protiv te odluke nije dopušteno ni jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.

Glavašev postupak na Ustavnom sudu, zbog kojega je naknadno podnio tužbu ESLJP-u, trajao je više od četiri godine – od rujna 2010. do siječnja 2015. Njegovi odvjetnici u više su navrata isticali da se s odlukom odugovlačilo zbog političkih motiva.

U konačnici Ustavni sud je 12. siječnja 2015. ukinuo presudu Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.