Premijerka poluautonomne vlade Škotske Nicola Sturgeon izjavila je u nedjelju da je “vrlo vjerojatno” da će Škotska zbog britanske odluke o izlasku iz Europske unije održati novi referendum o neovisnosti prije 2020. godine.

“Mislim da je to veoma izgledno s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo”, odgovorila je Sturgeon televiziji ITV’s na pitanje o tome hoće li biti novog referenduma prije 2020. godine.

Škoti su na referendumu prije dvije godine odlučili ostati dio Velike Britanije, no na referendumu o Brexitu u lipnju su velikom većinom odlučili ostati u Europskoj uniji, za razliku od cjelokupne Velike Britanije koja je glasala za izlazak, što je ponovno pokrenulo rasprave o neovisnosti.

Sturgeon je u subotu na godišnjoj konferenciji svoje Škotske nacionalne stranke (SNP) izjavila kako se njezina vlada priprema na sve mogućnosti kako bi spriječila da se Škotska nađe izvan Europske unije.

SNP će prijedlog za održavanje referenduma predstaviti škotskom parlamentu idući tjedan, najavila je tom prigodom Sturgeon.

Komentiraj