U znanstvenoj studiji koja je prošlog tjedna objavljena u časopisu ‘Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts’, autori tvrde kako kvalitetne dramske serije na televiziji mogu pridonijeti stvaranju više empatije od gledanja dokumentarnih filmova.

100 ispitanika u ispitivanju je gledalo televizijsku dramu (‘Momci s Madisona’ ili ‘Zapadno krilo’; ‘Lost’ ili ‘Dobra žena’), ili dokumentarne filmove o životinjema, prirodi i svemiru, a nakon toga su dobili fotografije sa 36 para očiju, te su morali identificirati prikazane emocije. Oni koji su gledali fikciju imali su bolje rezultate od gledatelja dokumentaraca.

“Često možemo više naučiti o ljudskosti gledajući ‘Sopranose’ nego iz filozofskih eseja”, navodi se. Prethodna su istraživanja pokazala kako čitanje nagrađene književne fikcije povećava performanse na testovima teorije uma. Sljedeći put kad vam netko kaže kako samo gubite vrijeme na gledanju omiljenih serija, podsjetite ih kako je i znanstveno dokazano da Vas uče o osjećajima, ljudskosti i empatiji.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.