Studentski zbor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priopćio je u četvrtak da dekan Vlatko Previšić nije dopustio da se na sjednici Fakultetskoga vijeća glasuje o njegovu razrješenju i napustio je sjednicu s troje prodekana, a na sjednici je ostala jedino prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Branka Galić.

Na sjednici Fakultetskoga vijeća zadnja točka bila je postupak razrješenja dekana koji je pokrenut na prethodnoj sjednici toga vijeća 16. lipnja 2016. natpolovičnom većinom svih članova Vijeća. Prema pravnim aktima Fakulteta i Sveučilišta i propisanom roku od 60 dana, Fakultetsko vijeće trebalo je u četvrtak okončati postupak razrješenja dekana s obzirom da će se sljedeća sjednice održati u rujnu, odnosno izvan propisanog roka, stoji u priopćenju.

Ističe se kako, unatoč tome, dekan nije dopustio glasovanje o svom razrješenju, bez obzira što je Fakultetsko vijeće na tome inzistiralo, te je napustio sjednicu zajedno s troje prodekana. Većina članova Vijeća ostala je na sjednici, ali je dekan propustio ovlastiti osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Studentski zbor smatra da je to situacija “u kojoj dekan opstruira postupak koji vodi sam protiv sebe, a Filozofski fakultet tako je doveden u shizofrenu situaciju u kojoj najviše tijelo odlučivanja – Fakultetsko vijeće, ne može demokratski donositi odluke, već ovisi o autokratskim manevrima dekana koji je u postupku razrješenja”.

Iako je, navodi se, “protiv dekana Previšića pokrenut postupak zbog kršenja Statuta i prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju, on se tim istim metodama služi kako bi zadržao svoju krajnje kompromitiranu poziciju”.

Studentski zbor Filozofskoga fakulteta ističe kako priopćenjem želi ukazati na činjenicu da je dekan opet postupio protustatutarno jer se oglušio na statutarnu činjenicu da je Fakultetsko vijeće to koje provodi postupak razrješenja, a ne on.

Na izvanrednoj sjednici Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta, održanoj 1. lipnja, izglasana je odluka protiv suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF) zagrebačkoga Sveučilišta, koju zagovara dekan Previšić, kada su 54 fakultetska odsjeka glasovala protiv suradnje s KBF-om, 19 odsjeka bilo je za suradnju, a dva odsjeka bila su suzdržana.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.