Područje tehničke kulture ne smije biti više zapostavljeno u nastavnim programima, poručeno je sa dvodnevnog stručnog skupa koji je počeo u subotu u Sisku u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture.

Na skupu su izneseni zabrinjavajući podaci o smanjenju satnice tehničke kulture, pa je upućen apel budućoj Vladi i resornom ministarstvu za reafirmaciju tehničke kulture.

“Ranije su u svakoj osnovnoj školi radila po dva pedagoga tehničke kulture, a danas jedan učitelj ‘pokriva’ tri škole. U posljednjih desetak godina broj učitelja te struke je prepolovljen, nekad je u hrvatskim školama radilo 1428 učitelja, a danas ih je tek 725”, rekla je na otvorenju skupa predsjednica saveza Ana Majić.

Kako je rekao predsjednik Županijske zajednice tehničke kulture u Sisačko-moslavačkoj županiji i raniji predsjednik Hrvatske zajednice, prof. dr. Ante Markotić, tehnička kultura je opstala 70 godina unatoč ratovima i ekonomskoj krizi. Taj jubilej, kako je dodao, trebalo bi iskoristiti za njenu reafirmaciju.

Na stručnom skupu “Primjeri dobre prakse”, pedagozi su govorili o teškim uvjetima rada u školama, koji su limitirani ponajprije nedostatkom suvremene opreme. Zbog toga se nastava informatike ili robotike u siromašnijim školama u malim sredinama, ostvaruje u većim skupinama učenika, umjesto individualnim radom. Za siromašnije škole, kako su napomenuli, pravi je praznik kada netko donira računalo. Unatoč nepovoljnim uvjetima rada, kažu, na primjer, pedagozi iz Dvora ili Sunje, učenici od 4. do 8. razreda, zainteresirani su za tehničku kulturu, ostvaruju dobre rezultate, pa sudjeluju i na županijskim natjecanjima.

Skup pedagoga, koji završava u nedjelju, popraćen je stručnim obilaskom nekih energetskih pogona, te povijesnih i turističkih objekata.

Komentiraj