Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) ustvrdio je u petak da se premijer Andrej Plenković bavi političkom trgovinom jer za 1,5 milijardu kuna kupuje većinu kojom bi osigurao opstanak Vlade, a u tome, kako je dodao, sudjeluju i neki saborski zastupnici iz Varaždinske županije koji su se “pretrgli u pokušaju preslagivanja Vlade”.

Na konferenciji za novinare u Varaždinu, Štromar je ocijenio i da je “politička nestabilnost i politička kriza u režiji istih političkih aktera koji su u godinu dana dva puta zemlji, građanima i gospodarstvu priredili neželjene teme”.

“Sad se ponovo prebrojavaju potpisi i ruke podrške, a počinju ponovo trgovina i kupovina. Samo što se prošli put bezuspješno spašavalo Karamarka, a sada ministra Marića”, rekao je Štromar te naveo u toj političkoj trgovini ruka saborskog zastupnika dijaspore Glasnovića košta 1,5 milijardi kuna čime će se, uz ostalo, osigurati novac za pripadnike HVO-a.

Štromar kaže da je to posebno pogodilo ljude na sjeveru Hrvatske jer Vlada, kazao je, u dvije godine nije pokazala interes za njihove projekte pokazujući na taj način da taj dio zemlje za njih nije bitan.

“Kad je potpisivao taj papir trgovine premijeru Plenkoviću nije palo na pamet da je i Sjever bitan. Nije se sjetio da su upravo branitelji iz Varaždinske županije među prvima krenuli u obranu Hrvatske, branili su Vukovar i bili na svim bojištima. Ali, kad Sjeveru treba potpora Vlade i države u projektima, onda se na te pozive Vlada ogluši”, kazao je Štromar.

Rekao je i kako su se za taj novac mogla sanirati sva klizišta u Varaždinskoj županiji, izgraditi još tri škole kako bi u cijeloj županiji bila jednosmjenska nastava.

“Ne bi više morali moliti svake godine Vladu da sufinancira prijevoz srednjoškolcima, to bi učinili sami, a besplatan prijevoz imali bi i svi naši umirovljenici. Studenti bi imali svoj kampus, naša bolnica bila bi dograđena, a sigurno ne bi više bilo ni bala u Varaždinu”, nabrojio je.

Žalosno je, kaže, da premijer i ministri spašavaju svoje pozicije, i to sporazumima vrijednima milijarde i da u svemu sudjeluju i političari iz Varaždinske županije.

“Od svega toga najžalosnije je da u Vladinom zanemarivanju Varaždinske županije i Sjevera sudjeluju i saborski zastupnici koji ovdje žive. A neki su se ovih dana pretrgli u pokušaju preslagivanja Vlade. Već su sebe vidjeli na mjestu ministra, samo su malo krivo brojali ruke. I nisu vidjeli milijarde koje su im ‘ispred nosa’ uzeli neki drugi igrači”, dodao je, no, na upit o kojim se saborskim zastupnicima radi nije želio dati imena.

Štromar je nakraju poručio da su ljudi na Sjeveru naučeni raditi i brinuti se za sebe.

“Nećemo stati u tome da i dalje budemo kotač razvoja Hrvatske. Bilo bi nam lakše kad bismo imali podršku i razumijevanje na Markovom trgu, ali se nećemo dati obeshrabriti. Sjever se ne može zaustaviti”, zaključio je Štromar.

Na konferenciji za novinare bio je i zamjenik župana Alen Kišić koji je ustvrdio da takvog preslagivanja Vlade nije bilo od Sanaderovog doba.

“To nije Hrvatska kakvu želimo i to nije Hrvatska kakvu mi ovdje živimo. Ova Vlada za dijasporu ima, a za Varaždince nema”, poručio je Kišić.

Komentiraj