Nova radna skupina za izradu nacrta dvaju ključnih zdravstvenih zakona okupila je 60-ak predstavnika svih dionika sustava u zdravstvu, a pri prvom radnom sastanku u Ministarstvu zdarvlja u utorak podijeljena je na tri skupine od kojih će svaka raditi na izmjenama posebnih područja zdravstvene skrbi.

Jedna će skupina raditi na pravima pacijenata, druga će se baviti pružateljima usluga, a treća organizacijom i financiranjem sustava, rekao je nakon sastanka ministar zdravlja Siniša Varga.

Varga je početkom srpnja, pod pritiskom javnosti, povukao iz procedure već raspravljene zakonske izmjene, proceduru vratio na početak te najavio novi, cjeloviti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ministar očekuje da će nacrti novih zakona na jesen biti gotovi, no neće forsirati nikakve datume, dat će radnoj skupini dovoljno vremena za postizanja konsenzusa – o dostupnoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, u čijem će središtu biti pacijent.

Cilj je izgraditi zdravstveni sustav koji će zadovoljiti potrebe pacijenata i nakon deset do petnaest godina, s obzirom na starenje stanovništva i izmjenu demografske slike Hrvatske.

“Ovim zakonima želimo očuvati i učvrstiti hrvatski zdravstveni model, da svi pacijenti, neovisno o imovinskom stanju i dobi, imaju jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu”, poručio je ministar, koji je tijekom javne rasprave povučenih zakonskih prijedloga bio prozivan za pokušaj privatizacije zdravstvenog sustava.

Spomenka Avberšek iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izrazila je sumnju da tako velik broj ljudi, koliko ih je okupljeno u radnoj skupini, u skorije vrijeme može postići suglasje oko nacrta novih zakona.

“Pozvana su 54 čovjeka, a nije jasno koje grupacije zastupaju. Ministar je premjestio ‘Zrče s Paga u Ministarstvo”. To su ozbiljni zakoni i posao koji se mora ozbiljno raditi. Nikad dosad nisu se radili zakone s tolikom radnom skupinom”, rekla je Avberšek novinarima.

Sporna joj je i podjela radne skupine na tri dijela, te sudjelovanje “čistih privatnika” koji, kaže, nikad dosad nisu sudjelovali u izradi zakona namijenjenih građanima i očuvanju javnog dobra.

“Želimo strogo odvajanje javnog i privatnog. Miješanje javnog i privatnog u javnom dobru jednostavno je nedopustivo i mi to, kao socijalni partneri, nećemo prihvatiti”, poručila je.

Komentiraj