Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je odlučio pustiti iz istražnog pritvora političara i medijskog tajkuna Fahrudina Radončića, no istodobno mu je odredio mjeru strogog kućnog pritvora uz oduzimanje putovnice i zabranu kontaktiranja s novinarima i medijima.

Iz Suda BiH priopćeno je kako je ovime odbijen prijedlog Tužiteljstva BiH koje je zatražilo produljenje pritvora Radončiću u kojemu je proveo gotovo mjesec dana, a taj je zahtjev bio temeljen na procjeni kako bi on tijekom boravka na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Izrečena mjera kućnog pritvora podrazumijeva ipak i zabranu Radončiću da kontaktira s bilo kojim svjedokom povezanim s optužnicom koja je protiv njega podignuta i potvrđena ranije ovog tjedna, kao i s ostalo troje suoptuženika.
Radončić je uhićen u siječnju pod sumnjom da je pokušao utjecati na svjedoke u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od zloglasnih balkanskih kriminalnih skupina koji je svoje operacije vodio iz Sarajeva.
U optužnici koju je u ponedjeljak potvrdio Sud BiH Radončića se tereti za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem.
Uz Radončića su optuženi i njegovi stranački suradnici Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman te Zijad Hadžijahić, bivši zaposlenik američkog veleposlanstva u BiH.
Prema navodima optužnice Dautbašić i Šahman su pokušali zatrašiti Azru Sarić , svjedokinju u procesu protiv Keljmendija tražeći od nje da u svom iskazu zaštiti i Radončića i Keljmendija.
Od Hadžijahića je pak traženo da provjerava je li Radončić pod istragom i prisluškuju li se njegovi telefonski razgovori, a kao protutuslugu Radončić je ishodio imenovanje njegove surpuge Nermane Hadžijahić za veleposlanicu BiH u Sloveniji.
Nakon izbijanja afere Hadžijahić je dobio otkaz u veleposlanstvu SAD, no Predsjedništvo BiH nije povuklo odluku o postavljenju njegove supruge za veleposlanicu. Bakir Dautbašić istodobno je i dalje kandidat Radončićeve stranke Savez za bolju budućnost (SBB) za državnog ministra prometa i komunikacija.
U sklopu istrage protiv Radončića u svojstvu svjedoka saslušan je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Na sudskom ročištu održanom u utorak, na kojemu su izneseni argumenti za određivanje pritvora voditelj odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Božo Mihajlović potvrdio je kako su protiv Radončića otvorene još neke istrage i to na temelju dodatnih dokaza koji su prikupljeni u proteklih mjesec dana.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.