Australski aktivisti za ljudska prava i oporbeni političari osudili su u subotu sudsku presudu iranskom tražitelja azila zbog pokušaja samoubojstava, što je kazneno djelo u otočnoj državi Nauru gdje Australija šalje izbjeglice koji pokušavaju brodicama doći u zemlju.

U skladu sa strogom australskom imigracijskom politikom, tražitelji azila uhvaćeni u pokušaju dolasaka u zemlju prebacuju se u prihvatne centre, koje je Australija podigla na otoku Nauru u Tihom oceanu, oko 3000 kilometara sjeveroistočno od Australije, ili sjeverno na otoku Manusu u Papui Novoj Gvineiji.

Skupine za ljudska prava, uključujući UNHCR, kritiziraju teške uvjete u tamošnjim zatvorenim azilantskim centrima zbog kojih često izbijaju nemiri i prosvjedi sa samoozljeđivanjem.

Iranski tražitelj azila i samohrani otac osmogodišnje kćerke izjasnio se u petak krivim za pokušaj samoubojstva te mi je izrečena uvjetna jednogodišnja kazna zatvora, navodi se u priopćenju vlade Naurua.

Vlada je to obrazločila željom da se “spriječi da drugi mogući prijestupnici, koji pribjegavaju samoozljeđivanju, izbjegnu sudski progon ili da dobiju što žele”.

“Zabrinuti smo zbog korištenja te metode prosvjeda i želimo iskorijeniti tu praksu”, navodi vlada.

Broj tražitelja azila koji pokušavaju doći u Australiju je malen u usporedbi s brojem onim koji dolaze u Europu, ali je sigurnost granica već dugo užareno političko pitanje.

Zatvaranje tražitelja azila van državnog teritorija podupiru australska kozervativna vlada i glavna oporbena Laburistička stranka.

Komentiraj