Nakon prekida saborske sjednice, koja je ostala bez kvoruma kad su je uz oporbu napustili i zastupnici Mosta, pred novinare su izašli zajedno zastupnica Mosta Ines Strenja Linić i zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković i izjavili da se radilo nesporazumu i komunikacijskom propustu.

“To je jedan mali nesporazum koji smo mi vrlo jednostavno razriješili”, rekla je Strenja Linić novinarima nakon sastanka kluba svoje stranke, dodavši kako se Most na kraju ipak uvijek dogovori sa svojim partnerom u obnašanju vlasti, HDZ-om.

Kazala je kako Most želi da se o izvješću HNB-a glasuje i da Državna revizija može ući i u HNB, kao u zapadnim zemljama. “Mi smo se na neki način usuglasili i sljedeći tjedan nastavljamo s redovnom sjednicom”, pojasnila je.

Upitana o tome kada će se glasovati o tom izvješću, za koje su tijekom prošlotjedne saborske rasprave jedni tvrdili da ga treba samo primiti na znanje, a drugi kako o njemu treba glasovati, odgovorila je kako će se glasovati “kada se za to steknu uvjeti”. “Mi smo na neki način dogovorili u kojem će se trenutku glasati. Nakon toga će to biti na dnevnom redu zajedno s još nekim drugim dogovorenim izmjenama koje će ići”, rekla je.

Jandroković: Nije važno tko je kriv, važno je da se pronađu rješenja

Jandorković je, na pitanje je li HDZ na kraju popustio, rekao: “Naš dogovor ne funkcionira na taj način da se popušta, nego se o stvarima dogovaramo tako da i jedna i druga strana u konačnici budu zadovoljne. Ovdje se dogodio jedan propust koji je više bio komunkacijske i organizacijske naravi nego da se ovdje radilo o političkom meritumu. Razgovarali smo i shvatili da se te stvari mogu vrlo lagano dogovoriti i promjeniti. I od idućeg tjedna sasvim sigurnio popravit ćemo i razinu komunikacije i organizacije”, kazao je.

“Nije važno tko je kriv, važno je da se pronađu rješenja. I vjerujte mi da će od idućeg tjedna situacija biti bolja”, rekao je na pitanje tko je kriv zbog nesporazuma.

Hoće li Most podržati proračun, pitali su Strenju novinari. Rekla je kako će nakon rasprave o njemu idući tjedan odlučiti te podržati proračun ako “on bude zadovoljio sve ono što zapravo i treba”. “Da s njim možemo stabilizirati i učiniti nekakav iskorak ka financijskoj stabilizaciji zemlje i zadovoljiti sve one i socijalne i druge komponente koje zapravo treba taj proračun. Za sada se proačun s naše strane tek proučava”, pojasnila je.

Ivan Šuker: HDZ-u nije u interesu niti da brani niti da neargumentirano napada HNB

Po završetku sastanka Domoljubne koalicije, zastupnik HDZ-a Ivan Šuker je rekao da je je taj sastanak održan “isključivo zbog toga jer nas u ponedjeljak očekuje strašno puno posla”. “Moraju se održati svi odbori. Bit će zajednička sjednica Kluba zastupnika Domoljubne koalicije na koju se nadam da će doći i premijer i prvi potpredsjendik i svi HDZ-ovi ministri. I da raspravimo proračun. Naša je Vlada podržala proračun i mi ćemo ga svi podržati”, rekao je novinarima.

Kazao je i kako HDZ-u nije u interesu da brani ili neargumentirano napada Hrvatsku narodnu banku.

“Naša je Vlada dala pozitivno mišljenje na to izvješće i ja kao zastupnik moram podržavati mišljenje svoje vlade. HDZ-u nije u interesu niti da brani niti da neargumentirano napada HNB. Podržavamo stav i mišljenje svoje Vlade jer to mišljenje rade ljudi koji se razumiju u financije. Kakav bude politički dogovor, HDZ će se tako postaviti. Izvješće HNB-a za 2014. je primljeno na znanje. Kada se stvori u Saboru prijepor onda tumačenje daje Odbor za poslovnik. I kada dobijemo tumačenje, sukladno njemu će se i postupiti”, rekao je Šuker.

Most je danas tijekom glasovanja o raspravljenim točkama zatražio od predsjednika Sabora Željka Reinera tumačenje zašto se, suprotno prošlotjednim najavama, nije glasovalo o HNB-ovom izvješću. Nakon što im je on rekao da je pitanje treba li uopće o njemu glasovati poslano na tumačenje Odboru za Ustav, Most je zajedno s oporbom napustio sabornicu i srušio kvorum, a sjednica je prekinuta.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.