Pakistan je na smrtnu kaznu osudio šest militanata povezanih s napadom na školu u sjevernom gradu Peshawaru u kojem je poginulo najmanje 140 osoba, uglavnom djece, javlja BBC. Napad se dogodio u prosincu prošle godine u vojnoj javnoj školi, izveli su ga talibani, a svijet je ostao u šoku.

Pakistanska je vojska rekla kako su militanti dobili ‘pošteno suđenje’ na vojnim sudovima prije nego što je donijeta presuda. Sudilo se sedmorici, a samo je jedan dobio doživotnu kaznu zavora.

“Na suđenjima su se slijedile sve zakonske formalnosti, a osumnjičenima je pružena pravna pomoć i branitelji”, priopćila je pakistanska vojska. “Danas je smrtnu kaznu potvrdilo Načelnk vojnog stožera.”

Ovo su prve presude povezane s napadom na vojnu javnu školu u Peshawaru. Osuđenici nisu izravno sudjelovali u napadu – svi su napadači ubijeni na mjestu događaja. Osuđeni su omogućili napadačima ulaz u školu i detonirali bombe prije nego se krenulo od učionice do učionice.

Škola je u blizini vojnog kompleksa, a mnogi od učenika bili su djeca vojnih dužnosnika i osoblja.

Zbog tog je napada Pakistan ukinuo sedmogodišnji moratorij na smrtnu kaznu. Također je izmijenjen Ustav zemlje kako bi se omogućilo uspostavljanje vojnih sudova za suđenje osumnjičenim teroristima. Od prosinca je pogubljeno već 200 ljudi, a mnogi od njih nisu bili osuđeni za terorizam.

Komentiraj