Borci islamske države bore se u utorak sa sirijskim vladinim snagama za naftno polje Jazal u središnjoj Siriji, posljednje takvo postrojenje koje je još djelomice pod državnom kontrolom, izvijestila je skupina koja nadzire odvijanje sukoba.

Sukobi su izbili u zoru na mjestu koje je bilo zatvoreno već nekoliko dana zbog borbi, kazao je Rami Abdulrahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Opservatorij, koji nadzire sukobe u Siriji uz pomoć razgranate mreže suradnika na terenu, u ponedjeljak je objavio da su militanti terorističke Islamske države zauzeli cijelo naftno postrojenje, no to je izvješće opovrgnula sirijska vlada.

 

  • IS, koji nadzire velike dijelove teritorija i u obližnjem Iraku, zauzeo je Palmiru u svibnju, a sirijska vojska od tada nastoji ponovno preuzeti nadzor nad gradom i okolnim područjima.

 

 

Abdulrahman je u utorak objavio da je sirijska vojska uspjela zadržati pripadnike IS-a izvan pojedinih dijelova kompleksa.

Jazal je polje srednje veličine koje leži sjeverozapadno od antičkog grada Palmire, koji je u rukama Islamske države, i dio je regije koja obuhvaća glavna sirijska polja prirodnog plina i višemilijunski vrijedna postrojenja za eksploataciju.

IS, koji nadzire velike dijelove teritorija i u obližnjem Iraku, zauzeo je Palmiru u svibnju, a sirijska vojska od tada nastoji ponovno preuzeti nadzor nad gradom i okolnim područjima.

List “Al-Watan” objavio je u utorak, pozivajući se na guvernera provincije Homs koja se nalazi u okruženju, da su borci IS-a zauzeli pet pozicija u tom području u subotu, no od tada ih je sirijska vojska vratila pod svoj nadzor.

Sirijski vojni dužnosnik kazao je za Reuters da su “oni pokušali preuzeti neke pozicije no da je njihov napad propao”.

Sama Islamska država objavila je u ponedjeljak da su njezini pripadnici zauzeli “selo Jazal”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.