Američki predsjednik Barack Obama u petak je izjavio da je uznemiren trendovima smanjivanja slobode medija u Turskoj, pozvavši predsjednika Tayyipa Erdogana da ne provodi strategiju represije i isključivanja demokratske rasprave u svojoj zemlji.

Obraćajući se novinarima po završetku summita o nuklearnoj sigurnosti Obama je kazao da je suradnja Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama bila kritična na brojnim međunarodnim pitanjima, unatoč nesuglasicama između dviju zemalja.

Obama je komentirao i izjavu vodećeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da bi Južna Koreja i Japan trebali nabaviti nuklearno oružje, rekavši da ona pokazuje kako Trump nije dobro informiran o međunarodnim odnosima.

Dodao je da takve izjave govore da osoba koja ih iznosi ne zna mnogo o vanjskoj politici, nuklearnoj politici, Korejskom poluotoku ili svijetu općenito.

Priznao je i kako nema sumnje da su civili ubijeni u nekim američkim napadima dronovima na terorističke ciljeve.

Kazao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bojkotirao summit, fokusirajući se na izgradnji vojske usporava napredak k sljedećoj fazi smanjenja nuklearnog naoružanja..

Predsjednik SAD-a je na skupu na kojem je ugostio više od 50 svjetskih čelnika ranije upozorio na stalnu prijetnju terorista koji se pokušavaju domoći nuklearnog materijala unatoč napretku na tom planu te je pozvao svjetske vođe da učine više na zaštiti nuklearnih postrojenja.

Na početku sastanka ocijenio je da je “ostvaren značajan napredak” i dodao da su potrebne 102 zemlje ratificirale amandman sporazumu o nuklearnoj stabilnosti, koji će ojačati mjere protiv krađe i krijumčarenja nuklearnog materijala.

Komentiraj