Liberalna demokratska stranka (LDP) japanskog premijera Shinza Abea pretrpjela je povijesni poraz na izborima za tokijsku skupštinu koji su održani u jeku skandala i gafova vladinog ministra, pokazuju konačni rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Stranka Građani Tokija prvi tokijske guvernerice Yuriko Koike i njezini saveznici osvojili su 79 mjesta u 127-članoj skupštini, dok je LDP koji je prije izbora imao 57 mjesta osvojio samo 23, još mnogo manje od nekadašnjeg najmanjeg broja od 38 mjesta 2009.

Stranku Građani Tokija prvi osnovala je Koike, bivša zastupnica LDP-a  koja je bila i ministrica obrane u prvoj Abeovoj vladi.

Koike je preuzela dužnost kao prva tokijska guvernerica u srpnju. Izbori za skupštinu u nedjelju smatraju se referendumom o njezinoj prvoj godini na toj dužnosti.

Težak poraz ne sluti na dobro za Abea je obećao “ponovno zadobiti povjerenje naroda”.

“Gotovo je pet godina prošlo od početka mandata ove vlade i postoje jake kritike da je Abeova vlada možda postala mlitava. Mislim da o tome moramo ozbiljno razmisliti”, rekao je premijer.

Abe je došao na udar kritike  pošto je bivši činovnik otkrio da je premijerov ured provodio pritisak na njega da progura subvencioniran sveučilišni projekt u koji je uključen dugogodišnji Abeov prijatelj.

Abeova ministrica obrane Tomomi Inada također je doživjela kritike nakon što je u prošlotjednom govoru dala naslutiti da ministarstvo obrane i japanska vojska podupiru LDP.

Krajem prošlog mjeseca LDP se suočio s još jednim skandalom kada je zastupnica u japanskom parlamentu morala napustiti stranku, suočena s optužbama da je tjelesno i verbalno zlostavljala svoje tajnice.

Komentiraj