– Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je prvu kandidaturu za parlamentarne izbore, predložila ju se Stranka Bošnjaka Hrvatske – SBH, a kandidat je Alija Avdić.

Kandidatura je to za XII., ‘manjinsku’ izbornu jedinicu za zastupnika kojeg biraju pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, rečeno je u četvrtak u DIP-u.

Od utorka, 6. listopada teče rok od 14 dana za podnošenje kandidatura za parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju, 8. studenog.

Najkasnije do ponoći 19. listopada u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju prispjeti prijedlozi lista kandidata, odnosno kandidata za saborske zastupnike.

DIP potom ima rok od 48 sati da prihvati i objavi pravovaljane liste za svaku izbornu jedinicu, te zbirne liste pravovaljanih kandidatura. Danom objave zbirnih lista izbornih jedinica počinje službena izborna promidžba.

Izbori za zastupnike Hrvatskog sabora, 8. studenoga osmi su po redu i prvi parlamentarni izborina na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju.

U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, “dijaspora”, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, XI. jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, XII. izbornoj jedinici.

 

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.