Američki predsjednik Barack Obama osudio je u srijedu “histeriju” koja je zahvatila SAD oko opasnosti po sigurnost koju bi predstavljale sirijske izbjeglice, optužujući republikance da se boje “udovica i siročadi”.

U sklopu gospodarskog summita u Manili, predsjednik je bio vrlo oštar spram oporbe nakon što su republikanci američkog Kongresa objavili da bi željeli privremeno ukinuti prihvat sirijskih izbjeglica u SAD, spominjući sirijsku putovnicu pronađenu blizu samoubojice u Parizu.

Pozivi na različit tretman kršćana i ostalih “šokantni su i suprotni američkim vrijednostima”, rekao je američki predsjednik ocjenjujući da ta predizborna debata odgovara IS-u.

“Ne mogu zamisliti moćnije sredstvo novačenja u IS od dijela retorike iz te debate”.

“Bolje spriječiti nego liječiti”, objasnio je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nakon tri dana eskalacije političke retorike u SAD-u. Više od polovice guvernera saveznih država i većina republikanskih kandidata u Bijeloj kući protivi se prihvatu sirijskih izbjeglica.

Neki članovi oporbe u SAD-u “igraju na kartu straha da bi skupiti političke bodove ili unaprijedili svoju kampanju i to je neodgovorno. To mora prestati jer je neodgovorno”, rekao je američki predsjednik.

“Ne smijemo se prepustiti strahu i panici kao odgovoru na teroristički napad”, dodao je on. “Ne donosimo pravilne odluke ako su utemeljene na histeriji ili preuveličavanju opasnosti”.

Bijela kuća je izvršila pritisak na guvernere 34 saveznih država da izbjegavaju mjere koje bi blokirale dolazak izbjeglica.

Vlasti “su izvijestile guvernere o vrlo rigoroznom postupku kontrole” propuštanja migranata koji traje gotovo 90 minuta, naglasila je Bijela kuća.

Izbjeglice su “podvrgnuti najstrožem mogućem postupku. Obavještajne službe ih u potpunosti odobravaju”, rekao je Obama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.