U neobičnom zračnom napadu, Amerikanci su u nedjelju bombardirali središte iračkog grada Mosula. Dvije bombe od oko 900 kilograma pogodile su zgradu u kojoj je Islamska država čuvala ogromnu količinu gotovine kojom je plaćala svoje borce i financirala operacije, saznaje CNN.

Dužnosnici koji su vijest potvrdili za CNN nisu znali točno reći o kojem se iznosu radi, kao ni o kojim je sve valutama riječ. Ipak, jedan od dužnosnika hrpu gotovine opisao je kao ‘milijune’.

Udar na novčane zalihe Islamske države je važan, ali dužnosnici ističu kako bi mogao imati i vrlo ozbiljne dugotrajne posljedice za zloglasnu islamističku skupinu. Otkrili su kako SAD planira napasti još financijskih meta kao što je bila ova, kojom bi oduzeli moć Islamske države da funkcionira kao državni entitet.

Ovaj je napad sličan akciji od prije nekoliko tjedana, kada su američki vojni zrakoplovi počeli bombardirati cisterne s naftom. Amerikanci su Mosul smatrali vrlo riskantnom metom, jer je zgrada koju su pogodili vrlo blizu civila, te je postojala velika opasnost od nedužnih civilnih žrtava.

CNN-ovi izvori nisu željeli reći kako su dobili lokaciju zgrade s novcem koju su napali. Ali, nakon što su dobili informaciju o lokaciji, američki su zrakoplovi i dronovi motrili zgradu nekoliko dana, kako bi pokušali odrediti vrijeme napada, da strada što manji broj civila. Odluka je pala da se napadne u zoru u nedjelju.

Američki su zapovjednici bili spremni prihvatiti do 50 civilnih žrtava, zbog važnosti mete. Ipak, prve procjene nakon napada govore kako je stradalo najviše sedam civila.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.