Oko 5000 osoba prosvjedovalo je u subotu u Londonu protiv plana britanskih napada na skupinu Islamsku državu (IS) u Siriji, za koji bi se parlament mogao izjasniti sljedećih dana.

Skup je održan na poziv organizacije “Stop the War” ispred sjedišta premijera.

Godine 2003. više od milijun osoba prosvjedovalo je protiv intervencije u Iraku o kojoj je odluku donio tadašnji premijer Tony Blair.

“Bombe ne mogu biti dobar odgovor na strašnu tragediju u Parizu. Govorimo zastupnicima, posebice laburistima, da ne ponove istu pogrešku kao tijekom intervencije u Iraku”, dodala je Lindsay German, predstavnica Stop the War.

Prosvjedi se odvijaju dan nakon poziva koji je francuski predsjednik Francois Hollande uputio britanskim zastupnicima da odobre udare u Siriji i dva tjedna nakon pokolja u Parizu za koje je odgovornost preuzela organizacija Islamska država.

Britanski premijer David Cameron, sklon proširenju napada na Siriju dok Velika Britanija već bombardira položaje IS u Iraku, mogao bi pozvati na glasanje sljedećeg tjedna.

“Mislim da to nije dobra podrška našim francuskim prijateljima. Moramo izvući pouku iz prošlosti”, rekao je glumac Mark Rylance, s kojim redatelj Ken Loach i glazbenik Brian Eno pišu otvoreno pismo Davidu Cameronu protiv intervencije.

Ovaj prosvjed je test za oporbenu laburističku stranku koja je duboko podijeljena u pogledu napada u Siriji za koje se zalaže konzervativni premijer Cameron.

Novi vođa Laburističke stranke Jeremy Corbyn,  bivši supredsjednik udruge “Stop the War” žestoko se protivi tim napadima, ali nekoliko laburističkih zastupnika već je reklo da će se izjasniti za napade u Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.