Program ranog otkrivanja oralnog karcinoma predstavljen je u četvrtak na Europski dan oralnog zdravlja na zagrebačkom Stomatološkom fakultetu u organizaciji Ministarstva zdravlja i tog fakulteta gdje je istaknuta važnost ranog otkrivanja kao preduvjet uspješnog liječenja te vrste karcinoma.

Predsjednik Radne skupine Ivan Alajbeg rekao je kako su glavne poruke programa da bi svaki stomatolog prigodom pregleda svakog pacijenta osim zubi trebao pregledati i sve okolne strukture – sluznicu, jezik i pogotovo podjezično područje, jer oralno zdravlje nije samo sinonim za dentalno zdravlje.

Istaknuo je kako pacijenti trebaju znati da postoji oralni karcinom i od njega se također umire i deseti je na listi najčešćih karcinoma uzročnika smrti, više od raka vrata maternice i melanoma zajedno pa bi trebali pitati svog stomatologa je li im, osim zubi, pregledao i ostale strukture usne šupljine i limfne čvorove vrata.

 

  • Najveći čimbenici uzroka karcinoma usne šupljine su pušenje i uživanje alkohola, upozorio je Alajbeg dodavši kako su ugrožene i usnice zbog prekomjernog izlaganja suncu kao i stražnji dio usne šupljine, a uzročnik je humani papiloma virus (HPV).

 

Godišnje od oralnog karcinoma oboli između 420 i 460 osoba, što je prosjek u Hrvatskoj u posljednjih pet godina, rekao je Alajbeg. Problem je što se 60 posto oralnih karcinoma otkriva u kasnijoj fazi, stadij 3 i 4, kada je, usprkos agresivoj terapiji, smanjeno preživljenje u petogodišnjem razdoblju. Treba uzeti u obzir da je lagano pregledati usnu šupljinu, jer je to neivanzivan postupak u odnosu na pregled primjerice mokraćnog mjehura.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je kako je predstavljen program ranog otkrivanja karcinoma usne šupljine dio aktivnosti koje se poduzimaju u okviru nacionalne strategije. Podsjetio je kako iz strukturnih fondova Europske unije Hrvatska ima 18,5 milijuna eura za 15 županija, nastanjene otoke, za obnavljanje opreme u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, uključujući i stomatološke ordinacije. Rekao je kako je predloženo da se vrati dječja preventivna stomatologija kao jedna od specijalnosti bitnih za hrvatsko javno zdravstvo kako bi se preventiva i rano otkrivanje bolesti opet podiglo kao okosnica i glavna aktivnost hrvatskog zdravstvenog sustava. Varga je rekao kako treba djelovati preventivno da bi bilo što manje potrebe za stomatološkim intervencijama.

Prigodnim su se riječima obratili i dekan Stomatološkog fakulteta Hrvoje Brkić, posebni savjetnik ministra za djelatnost dentalne medicine Željko Rotim i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

Komentiraj