EPA/JAVIER CEBOLLADA

NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju u Kaljiningradu, na Crnom moru i na istoku Sredozemnog mora, koje bi Moskvi moglo dati kontrolu nad ključnim područjima, ocijenio je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Strateška enklava Rusije u Europskoj uniji, Kaljiningrad se nalazi jugozapadno od baltičkih zemalja koje su već zabrinute zbog moskovske podrške ukrajinskim separatistima. Moskva je također pojačala svoju nazočnost u Siriji i tamo poslala zrakoplove i brodove kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, dugoročnom savezniku.

Stoltenberg je upozorio da ta strategija omogućuje Rusiji kontrolu strateških točaka.

 

  • “To vojno pojačanje omogućuje Rusiji određivanje zabrane pristupa do nekih područja”,rekao je novinarima u portugalskoj luci Troia, južno od Lisabona, nakon što je nazočio vježbama u sklopu “Trident Juncture”, najvećoj vježbi NATO-a u više od 10 godina.

 

“Sada je pitanje kako parirati tim pojačanim kapacitetima Rusije u baltičkim zemljama, na Crnom moru i sada u Sredozemnom moru”, precizirao je i dodao da NATO mora pojačati svoje stalne snage.

Jens Stoltenberg je odgovarao na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Europe.

Komentiraj