The Bank of England upozorila je u petak kako bi u sljedećih 10 do 20 godina roboti mogli bez posla ostaviti 80 milijuna Amerikanaca i 15 milijuna Britanaca. To je oko50% radne snage u svakoj zemlji, piše CNN Money.

Kompjuteri postaju sve sofisticiraniji, a u opasnost se dovode poslovi za koje se do nedavno smatralo da ih mogu obavljati jedino ljudi. “Ovi strojevi su drugačiji. Imaju potencijal zamijeniti ljudske mozgove i ruke”, rekao je glavni ekonomist The Bank of England Andy Haldane.

Naglašeni su administrativni, službenički i proivodni poslovi kao najvjerojatniji da roboti zamijene ljude. Ali, Haldane napominje kako uzdizanje robota nužno ne znači i pojačanu nezaposlenost. “Ljudi će se prilagoditi zadacima u kojima će i dalje imati prednost pred strojevima”, dodaje.

Tijekom Industrijske revolucije, velik broj manualnih radnika morao se ‘usavršiti’ i prijeći na sofisticiranije poslove. Ipak, Haldane upozorava kako je situacija sada drugačija. Roboti bi preuzeli ‘srednje’ poslove, ostavljajući ljudima samo poslove koji zahtjevaju nisku ili visoku kvalifikaciju. Oni u sredini morali bi uzimati poslove za koje su prekvalificirali.

Komentiraj