Od ponoći do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 3520 izbjeglica i migranta, a u 16 sati u privremenome prihvatnom centru u Opatovcu bilo je 1299 osoba, među kojima i 105-godišnja Bibkhal iz Afganistana, koja je u Hrvatsku ušla tijekom prijepodneva sa 17 članova obitelji.

“Odlučili smo da krenemo svi. Morali smo pobjeći jer ondje odakle dolazimo za nas više nema života, a majku nisam mogao ostaviti. Cilj nam je Švedska i tamo nastaviti život“, rekao je 67-godišnji Bibkhalin sin ne želeći reći iz kojeg je grada u Afganistanu.

U prihvatnome centru u Opatovcu 105-godišnja Afganistanka smještena je u grijani šator u koji se inače smještaju žene, djeca i starije osobe te joj je pružena potrebna okrjepa u hranu i piću. Čim se nakupi dovoljan broj izbjeglica i migranata da popune vlak na kolodvoru u Tovarniku, Bibkhal će nastaviti put prema Švedskoj i za nju potpuno drugačijem životu.

Ona je najstarija osoba koja se našla u izbjegličkom valu koji je u proteklih četrdeset dana u Hrvatsku doveo više od 265.000 izbjeglica i migranata iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Albanije i Kosova, a kojima je jedini cilj doći do neke od zapadnoeuropskih država, ponajprije Njemačke.

Na izbjegličkom putu mogu se susresti mladići u dobi od 20-ak godina, djeca, invalidi, majke s novorođenčadi te trudnice od kojih su neke rodile na putu, poput malodobne Sirijke koja se početkom listopada, putući iz Opatovca vlakom prema Njemačkoj, porodila u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.