Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u srijedu se obratio javnosti vezano za uhićenje desetorice bivših pripadnika HVO-a. najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici doijeti odluku o formiranju Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenih sudovima, te de će se nadležne institucije koordinirati po ovom pitanju kako bi se uskladile i kako bi u suradnji s institucijama susjednih država otkrile kako je došlo do kolanja klasificiranih dokumenata.

“U kontaktu smo s državljanima koji su uhićeni u Orašju, kao državljanima RH pružena im sva potrebna pomoć, a kako su i državljani BiH, kao takvi su tretrani od pravosudnih institucija BiH”, rekao je Stier, prenosi N1.

Dodao je da su u uskoj vezi sa saveznicima u NATO-u i Europskoj uniji te s njima koordiniraju buduće korake u politici prema BiH. “Svaki zločin mora biti kažnjen, ali se isto tako pravosuđe ne smije ispolitizirati, nema mjesta za manipulacije pravosuđem. Radit ćemo s institucijama susjedne države u ispunjenju standarda”, poručio je Stier.

Naglasio je i da postoje pokušaji da se jugoistočne Europe destabililizira. Naglasio je kako je Hrvatska faktor stabilnosti. “Ustrajat ćemo na politici koja vodi tome da se BiH pridruži članicama EU-a i NATO-a.To je strateški interes RH i na te izazove ćemo biti spremni odgovoriti”, dodao je.

Komentiraj