Europa mora vratiti kontrolu nad svojim granicama, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u subotu, nakon pojave izvješća da takozvana Islamska država ima u svojim rukama krivotvorene sirijske putovnice.

Više od milijun izbjeglica u bijegu pred ratom na Bliskom istoku stiglo je u Njemačku ove godine. Od prošlomjesečnih napada u Parizu raste zabrinutosti da među njima ima ubačenih terorista.
U utorak su njemački mediji citirali bavarskog ministra unutarnjih poslova da postoje temelji za sumnju da se Islamska država dočepala lažnih sirijskih putovnica.
Njemački šef diplomacije Steinmeier upozorio je da se nesretne izbjeglice ne svrstavaju u istu kategoriju s teroristima i naglašava da mnogi militanti zapravo dolaze iz Europe.
“Međutim, neovisno o tome, važno je da imamo veću kontrolu nad time tko ulazi i izlazi iz Europe”, kazao je Steinmeier u razgovoru za izdanja medijske grupe Funke.
Dodao je kako su širenje ovlasti europske granične agencije Frontexa i pomoć Turskoj u obuzdavanju izbjegličkog vala važni elementi bolje kontrole granica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.