Srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović ocijenio je u subotu “skandaloznom” izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru neće biti osnova za postavljanje ćiriličnih ploča.

Stefanović je, kako prenosi Radio-televizija Srbije, ocijenio da se, na taj način “pokušava uskrati pravo na jezik i pismo čak i malom broju Srba koje još nisu protjerali iz Hrvatske”.

Orepić je, prema izvješću regionalne televizije N1, optužio srpsku manjinu da je manipulirala nelegalnim prebivalištima, ocijenivši kako “nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih ploča” u tom gradu.

“Nitko ne želi reći istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga – tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima”, izjavio je Orepić za Večernji list.

Reagirajući na Orepićevu izjavu, njegov je srbijanski kolega Nebojša Stefanović poručio da vodstvo Hrvatske ne razumije europske vrijednosti.

“Želja da se pronađe bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zajamčena ljudska prava – pravo na jezik i pismo, i na život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razumije što su europske vrijednosti”, naveo je Stefanović u priopćenju.

Stefanović zamjera hrvatskom vodstvu i tumačenje vladavine prava.

“Očigledno ne razumiju ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava ni kako se na najbolji način pokazuje da ne podržavate fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame”, ocijenio  srbijaski ministar unutarnjih poslova.

Nebojš Stefanović u novoj vladi  Srbije, koja je prisegnula 11. kolovoza, zadržao je resor unutarnjih poslova, ali je dobio i jedno od četiri potpredsjednička mjesta, a u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) važi za jednog od bliskih suradnika vođe naprednjaka i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Stefanović je bio predsjednik Skupštine Srbije od srpnja 2012. do izbora novog saziva parlamenta u travnju 2014. godine.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.