Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u četvrtak kako je šokiran izjavama potpredsjednika hrvatske Vlade Bože Petrova, koji je preko svog Facebooka kritizirao Srbiju jer nije izručila Vojislava Šešelja Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

“Vidim da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje. Tako se Vojislavu Šešelju, optuženom za teške zločine, koji danas s još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje tolerira, pa i odobrava. I ne samo to, umjesto da se Šešelja smjesta uhiti i otpremi u Haag, u Srbiji se ponašaju kao da je riječ o suđenju za lakši prometni prekršaj”, napisao je, između ostalog, Petrov.

>> PETROV “Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slijepi, varaju se”

Stefanović je rekao kako je Srbija šokirana načinom na koji se potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petrov miješa u unutarnje stvari Srbije, prenosi B92. Poručio je Petrovu da pogleda u vlastito dvorište i ‘vidi kako žive Srbi u Hrvatskoj, oni koji su preostali nakon progona koji je organizirao režim Franje Tuđmana, svakodnevne prijetnje koje dobijaju te ugrožavanje svih ljudskih prava’.

“Bilo bi dobro da vidi crnokošuljaše koji paradiraju centrom Zagreba, uništavanje ćirilićnih ploča, sistematsko sprečavanje povratka Srba na stoljetna ognjišta, ali je očito da to ne želi vidjeti. U Srbiji nema takvog ponašanja i u Srbiji ne postoji povampirenje fašizma”, rekao je Stefanović.

Na zaključak Petrova kako je ‘vrijeme za katarzu’, Stefanović kaže da se Petrov mora sjetiti da ni Srbi ni Srbija nisu protjerali 300 tisuća Hrvata, nego je Hrvatska protjerala 300 tisuća Srba iz njihovih kuća tijekom akcija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ samo zato što su Srbi.

“Građanima Srbije dosta je prijetnji hrvatskog režima i trebaju znati da srpska Vlada neće dopustiti da se iživljavaju nad našom zemljom i njenim građanima”, zaključio je Stefanović.

Komentiraj