Jučerašnja emisija Otvoreno bavila se temom Hrvatskog sabora, koji je danas konstituiran i u kojem je kao novi predsjednik izabran HDZ-ov Željko Reiner. On je predložio i da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor, poput onog u vrijeme NDH. Gosti Otvorenog bili su MOST-ova Ines Strenja Linić, HDZ-ovac Miro Kovač, SDP-ov Nenad Stazić te politički analitičar Ivan Rimac.

Nenad Stazić tijekom emisije obrušio se na novog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera. Također se osvrnuo na izjavu SDP-ovca Ive Baldasara koji tvrdi kako bi Zoran Milanović i vrh SDP-a trebali dati ostavke.

“Izbori u SDP-u će se dogoditi jer to predlaže statut stranke, ali ne slažem se s Baldasarom. Mi nismo izgubili izbore, imali smo više glasova”, rekao je Stazić.

“Sjetimo se, Petrov je rekao tirpartitna vlada ili izbori. Danas mu ništa nije smetalo što mi ne prihvaćamo Reinera za predsjednika Sabora. Kad smo im nudili sedam ministarstava jer su ih toliko tražili, kad su vidjeli da ne mogu ništa napraviti nego potpisati s nama i ići dalje, a zapravo to nisu htjeli, odlučili su otići s Domoljubnom koalicijom. Mi smo pristali, zato jer je to bio zahtjev MOST-a. Kad smo pristali, njih je to iznenadilo i otrčali su HDZ-u. Njih je jedino zanimala suradnja s Domoljubnom koalicijom.

Mi smo dali potpis na prijedlog da Podolnjak bude predsjednik Sabora. Moj neovjereni potpis očito vrijedi više nego Petrovljev ovjereni”, rekao je Stazić.


“Prije tjedan dana Reiner jer rekao da se nada kako Petrov ima dovoljno časti da ne pogazi ono što je potpisao i ovjerio kod bilježnika. O gospodinu Reineru koji danas poziva na jedinstvo kod izglasavanja proračuna je uložio 77 amandmana i htio osiromašiti ured predsjednika. U svojem je govoru pozvao da se ne bavimo prošlošću, a prva mu je riječ bila promjena imena Sabora. On ne poznaje Ustav. Novi je predsjednik i ja ga poštujem, ali on ne zna Ustav”, rekao je Stazić.

SDP-ovac tvrdi i da će budući premijer biti tek figura.

“Novi premijer bit će figura, on igra sporednu ulogu”, rekao je Stazić te upitao MOST-ovu Strenja Linić hoće li od njega zahtijevati sedam ministarstava ili će MOST prema njemu biti malo blaž

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.