Vlade širom svijeta podrivaju temeljne slobode, upozoravaju Sjedinjene Američke Države u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu u kojem nisu poštedile kritika niti svoje ključne saveznike – Tursku i Egipat.

Izviješće State Departmenta podnio je državni tajnik SAD-a  John Kerry, koji je rekao da brojni napadi na demokratske vrijednosti ukazuju na “globalnu krizu vlada”.

“U svakom dijelu svijeta vidimo ubrzani trend u kojem vlasti i nevladin sektor zatvaraju prostor za građansko društvo, guše slobode medija i Interneta, marginaliziraju oporbu, te u najekstremnijim slučajevima, ubijaju ili protjeruju ljude”, kazao je, između ostaloga, Kerry.

Izvješće kojeg su sastavili američki diplomati po zemljama, nema pravne implikacije za američku politiku i njegov kritički ton ne primorava Washington da prekine diplomatske veze ili vojnu pomoć onim zemljama koje krše prava ili da im nametne sankcije. Izvešće je, prema očekivanju, bilo kritički nastrojen prema Rusiji i Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji, ali i američkim saveznicima Turskoj i Egiptu.

Komentiraj

FOTO:EPA/JAWAD JALALI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.