STARI TRIK Razrijeđena octena kiselina dobra protiv infekcija na opeklinama

Autor:

FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL

Visoko razrijeđena octena kiselina ubija bakterije i može se koristiti kao prevencija od infekcija na ranama od opeklina, piše sciencedaily.com.

Znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham te drugi suradnici iz instituta National Institute for Health Research i centra Surgical Reconstruction and Microbiology Research Centre istražili su antibakterijsku aktivnost octene kiselinena na ranama od opeklina.

Lokalna infekcija i trovanje krvi (sepsa) najveće su opasnosti kod pacijenata s opeklinama.

Infekcije na opeklinama teško je obrađivati s antibioticima, jer su one često otporne na antibiotike koji u dosta slučajeva ne mogu ni doprijeti do važnog područja rane.

 

  • “Kako raste otpornost na antibiotike mi moramo pronaći alternativu koja može ubiti bakterije i pomoći našim pacijentima s opeklinama. Ovo istraživanje je ponudilo odličnu, jeftinu i uspješnu mjeru”, rekla je doktorica Fenella Halstead

 

Korištenje octene kiseline u malinm koncentracijama moglo bi se koristiti u teretiranju biofilma nastalog na ranama od opeklina.

U laboratoriju su uzgojeno dvadesetidevet uobičajenih patogena među kojima Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae i Enterobacter spp.

Niske koncentracije octene kiseline (0.16 – 0.3 posto) spriječile su rast i razvoj ovih mikroorganizama te stvaranje svih vrsta biofilma nakon tri sata tretmana razrjeđenom kiselinskom otopinom.

U prijašnjim eksperimentima korištene su veće koncentracije octene kiseline od 2.5 posto. 

Upotreba otopine octene kiseline preporuča se kod ozbiljnijih opeklina. 

Znanstvenici savjetuju kako ljudi ne bi trebali sami opekline liječiti octom, već potražiti stručnu pomoć liječnika.

Ocat se odavno koristi u medicini, dobar je za zdravlje, njime se liječila guba, razne vrste infekcija organa…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)