Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da su se američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru dogovorili o uvjetima za održavanje novog sastanka svjetskih sila o Siriji.

Kerry je prije rekao da je cilj da se treći krug pregovora o Siriji održi u New Yorku 18. prosinca. Nije poznato znači li ovaj dogovor da će se taj sastanak i održati tog datuma.

Kerry i Lavrov složili su se, po ministarstvu, da se prije sastanka treba dogovoriti o sastavu oporbenog izaslanstva koje će pregovarati sa sirijskom vladom te o popisu islamističkih skupina protiv kojih se treba zajedničkim snagama boriti.

Potvrdili su također važnost poštivanja načela konsezusa na sastanku te potrebe da na njemu sudjeluju svi članovi skupina.

Rusija, SAD, EU i bliskoistočne zemlje dogovorili su u Beču prošli mjesec dvogodišnji plan koji bi trebao dovesti do izbora u Siriji, ali mnoga pitanja ostala su neriješena, ponajprije sudbina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.